Сторінки

суббота, 25 февраля 2017 г.

Замість покарання


Карати не можна помилувати. Всі знають цю стару, як світ, фразу. В залежності, де ви поставите кому в цьому реченні, таку й модель поведінки ви оберете. Адже, всі знають, що не можна карати дитину кожного разу, як вона провинилась.

Можливо, спочатку цей метод і діє, проте з часом дитина перестає реагувати на покарання. Вона звикає, що після покарання батьки «розтануть» та все буде, як раніше, варто лиш перечекати. Не кажучи вже про те, що покарання – не самоціль. Адже, зазвичай, батьки  прагнуть  навчити дитину чогось шляхом цього покарання.

Отже, варто зрозуміти, що є багато альтернатив покаранню.

Запобігайте істерикам

Наприклад, якщо дитина вередує в черзі, то це не тому, що вона хоче позлити вас. Таким чином дитина привертає до себе увагу. Для неї ще не існує таких речей, як необхідність стояти в черзі. Тому спробуйте відволікати дитину від вередування. Дайте дитині у щось пограти, задавайте прості питання та розповідайте про те, що і навіщо ви робите.

Дайте інформацію і поясніть причини

Якщо малюк розмалював стіну, поясніть йому, чому малюють тільки на папері. Аргументи на кшталт «Не можна, і все», «Тому що так не робиться», «Тому що так завжди було» - не надто переконливі для дитини. Дитина має розуміти, що розмальовані стіни виглядають неохайно та псують стіну. Відповідно, треба буде присвятити час на виправлення цієї ситуації замість того, щоб мама приготувала щось смачненьке на вечерю тощо.

Шукайте приховані почуття

Визнавайте, приймайте і вислуховуйте почуття дитини. Наприклад, якщо дитина вдарила молодшу сестричку, спонукайте його виражати свій гнів і ревнощі способами, що не заподіюють біль іншим.

Змініть навколишнє середовище

Іноді це легше, ніж намагатися змінити звички дитини. Наприклад: якщо ваша дитина постійно виймає речі з кухонних шаф, закрийте їх так, щоб він не міг відкрити (є спеціальні пристосування). Або ж змініть місце розташування небезпечних предметів. В будь-якому разі, чим більше уваги ви будете акцентувати на тому, що не можна, тим більше дитина буде старатись перевірити, чому не можна. Адже діти рідко сприймають все на віру.

Знайдіть інше застосування його бажанням

Якщо дитина заважає вам чимось, наприклад, тим, що розкладає іграшки під ногами на кухні, не кажіть просто «не можна». Направте поведінку малюка в інше русло. Замість того, щоб заборонити, просто поясніть, де він може розкласти свої іграшки.

Подавайте приклад

Малюк не перестане тягнути кота за хвіст тільки тому, що це не правильно. Замість того, самостійно погладьте кота, почухайте за вушком та покажіть, як приємно котику від такої ласки.

Давати вибір, а не вказівку

Прийняття рішення зміцнює дітей, виховує їх відповідальність. Крім того, вказівки же викликають протидію. Наприклад: «Ти хочеш почистити зуби до чи після того, як одягнеш піжаму?». В такому разі дитина ще не зуміє зорієнтуватись та відповісти, що вона цього робити взагалі не буде.

Йдіть на поступки

Те, що ви дорослі, ще не дає право повністю домінувати над дитиною. Вона теж особистість, теж вчиться та помиляється, дитина виробляє свій характер та модель поведінки. Корисно, якщо ви іноді будете погоджуватись з малюком та йти на поступки.

Дайте час 

Якщо ви очікуєте до вечері гостей, скажіть дитині, як ви хочете, щоб вона поводилася. Будьте конкретними. Рольова гра може допомогти підготувати дітей до можливих складних ситуацій.

А також ніколи не вимагайте раптового закінчення гри. Дайте дитині час дограти. Або попереджайте її заздалегідь.

Дозвольте трапиться тому, що має статися

Не надто оберігайте і виправляйте помилки дитини самотужки. Наприклад: дитина, яка не повісила свій купальний халат і рушник, може знайти їх назавтра все ще вологими, а розкидані по кімнаті іграшки - пошарпаними котом. Відтак, дитина зможе зробити свої висновки, а ви зможете підказати, що цього б не сталось, якби дитина не забула і не лінувалась.

Повідомляйте ваші почуття

Розповідайте дітям, як той чи інший вчинок впливає на вас. Наприклад «Я дуже втомлююся від збирання іграшок у вітальній кімнаті». Так дитина вчитиметься, що кожна дія може мати вплив на інших людей.

Робіть щось і грайте одночасно!

Багато конфліктних ситуацій можна перетворити на гру. Наприклад: «Поки ми прибираємо, давай уявимо, що ми сім гномів», тощо. Граючись, будь-яка робота буде здаватись веселішою.

Смійтеся для розрядки

Якщо ви помітили, що дитина накопичила багато негативної енергії, запропонуйте пограти в подушковий бій. Як відомо, активність та спорт найкраще справляються з негативними емоціями. Не забувайте при цьому сміятись, адже це найкращий спосіб отримати позитивні емоції на зміну старим негативним.

Ведіть переговори, укладайте угоди

Якщо ви готові піти з ігрового майданчика, а ваша дитина все ще хоче гратися, домовтеся, скільки разів він може спуститися з гірки перед тим, як ви підете. Але запам’ятайте, після цього беріть дитину та йдіть – домовленість є домовленість.

Приймайте рішення разом

Обговоріть з дитиною нинішню конфліктну ситуацію, заявіть про ваші власні потреби і попросіть малюка допомоги в пошуку рішення. Разом встановіть правила. Використовуйте сімейні ради, де, навіть, на найдрібніші рішення може впливати і дитина. У малюка теж має бути право голосу.

Передивіться очікування

Маленькі діти володіють сильними почуттями і потребами, і тому для них природно бути шумними, цікавими, неохайними, впертими, нетерплячими, вимогливими, творчими, забудькуватими, полохливими, егоїстичними і повними енергії. Постарайтеся приймати їх такими, які вони є.

Зробіть собі перерву

Якщо ви відчуваєте, як у вас починає наростати гнів, заплющіть очі та подихайте, або ж зробіть невеличку перерву та погортайте журнал. Через 10 хвилин конфліктна ситуація вже буде менш конфліктною, тому що її вже можна буде вирішити без миттєвих емоцій

Комментариев нет:

Отправить комментарий